NAUTIČKI REČNIK ENGLESKI  SRPSKI

VESTI        2014                                                                    Arhiva vesti

 

datum: 31. Decembar   2014

SRETNI PRAZNICI -  Jedrilicarski savez Srbije čestita Božić i želi uspeha u novoj godini svim takmičarima, sportskim radnicima i ljubiteljima jedrenja na vodi.

 

datum: 31. Decembar   2014

LASER EVROPA KUP HRVATSKA - Od 28-31 decembar na Hvaru u Hvaru u Hrvatskoj održana je regata iz serije rgata Evropa Kup Laser. Učestvovalo je oko110 laseraša, a Srbiju je predstavljao takmičar Nikola Banjac u KLASI Laser4.7. Prvog dana 1 jedrenje po promenljivom vetru. Drugog dana odrzane su 2 trke po jakoj buri i hladnom vrmenu. Treceg i cetrvtog dana nije bilo jedrenja zbog jakog vetra i hladnog vremena.

rezltati    sajt regate

 

datum: 25. Decembar   2014

ZIMSKE PRIPREME -  Jedrilicarski savez Srbije organizuje zimski trening za klase Optimist i Laser u Portorožu. Planirani trening je za vreme zimskog raspusta, u trajanju od 11.01. - 16.01.2015 godine. Takodje, planirani broj takmičara koji mogu uzeti učešće u treningu je 8 optimista i 6 lasera, a prioritet će imati reprezentativci odnosno plasman na rang listi. Treninge vode: za klasu Optimist Dragan Gasic i za klasu Laser Dany Stanišić.

 

datum: 7. Decembar   2014

st.Nikola 2014 - Od 5-7.12.2014 u organizaciji JK Vega  odrzana je u Puli regata za klase Optimist, Laser4.7 Standard i Radial na kome je učestvovalo oko 400 takmičara, a među njima i takmičari iz Srbije (Nikola, Nađa, Stefan, Vuk i Nikola) u klasama Optimist, Laser4.7. Prvog dana održane su 3 trke po slabom vetru, drugog dana održane su 3 trke, trećeg dana održane su 3 trke. Od nasih Optimista najbolji je Stefan koji je odličan 50/240 ali i 7 kadet. U klasi Laser4.7 Nikola 41/65.  rezultati       sajt regate

 

datum: 3. Decembar   2014

TRENERI JSS -Posle izuzetnog ISAF tehničkog kursa za trenere, nošeni željom da nastave sa svojim usavršavanjem treneri su organizovali sastanak u prostorijama JK Gemax na kome je dogovoreno da se sastaju svakog utorka u 18 sati. Na sastancima treneri izlažu svoje prezentacije na zadatu temu posle kojih se otvara diskusija i definišu standardi u trenažnom radu. Na prvom sastanku prezentacije su izložili Maja, Ivan, Erac i Dejan.

 

datum: 29. novembar   2014

3.sajam sporta -Na Beogradskom sajmu u hali 2  od 27. do 29. novembra održao se Međunarodni sajam sporta, gde  je organizovano niz edukativnih programa, a pored Jedrilicarskog saveza Srbije, učestvovalo je još 84 granskih saveza, Olimpijski komitet Srbije, Republički zavod za sport i medicinu sporta, ADAS i visokoškolske sportske institucije. Prvog dana sajma održana je promocija jedrenja na standu 35 (JSS), koji je drugog dana posetio i Vanja Udovičić ministar sporta. Poslednjeg dana na Savi pored Sajma održana je demostracija jedrenja na vodi na kojoj je učestvovalo desetak jedrilica. U okviru sajma održan je seminar za stručno i administrativno usavršavanje sportskih radnika u hali 2 dana 29.11.2014.     program seminara 

 

datum: 20. novembar   2014

IN MEMORIAM - 20. novembra posle duže bolesti umro je Laza Ađanski  član JK Gemax i dugogodišnji jedriličar i modelar. Laza je poceo da jedri sezdesetih godina proslog veka i neprekidno je aktivno jedrio preko 50 godina. Oprostaj od Laze obavice se na Novom Groblju  u subotu 22.11. u 14.30 h.

 

datum: 15. novembar   2014

ISAF Tehnicki kurs za trenere - Pod pokroviteljstvom MOK-a, OKS -a, ISAF-a i JSS -a  u Jedriličarskom centru Golubac, odrzava se  po prvi put ISAF Tehnički kurs za trenere, koji vodi ISAF ekspert gospodin Emrah Surmen. Dobar vetar i lepo vreme omogućavaju uspešno sprovođenje i praktične nastave. Na kraju kursa gospodin Surmen je izjavio da je veoma  zadovoljan organizacijom, interesovanjem trenera i željom da unaprede svoje znanje.

 OKS vesti   video

 

datum: 9. novembar   2014

Martinova Regata - Tradicionalna jesenja vikend regata u Izoli (ove godine i prvenstvo Slovenije za klasu Lase4.7) okupila je preko 130 takmičara u klasi Optimist i 19 u klasi Laser4.7. Ekipa iz Srbije (Ivona, Marko, Aca, Nađa, Kristina, Alek, Nikola, Stefan i Ognjen)  postigli su lep uspeh u jakoj konkurenciji. Prvog dana nije bilo vetra, dok je drugog dana održana samo 1 trka po laganom vetru. Odličan rezultat ostvarila je Ivona koja je 2. u generalnom.  rezultati

 

datum: 4. novembar   2014

Tehnički kurs za trenere  - U organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i Jedrilicarskog saveza Srbije, a u okviru programa Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta, u Golupcu, gde se nalazi Jedrilicarski centar Srbije, odrzaće se od 10.-16. novembra Tehnički kurs za trenere u jedrenju.

Predavač na kursu je gospodin Emrah Surmen iz Turske, nominovani ekpert ISAF-a i regionalni koordinator za razvoj jedrenja u regionu Evro-Azija grupa C - Srbija.

“Međunarodni olimpijski komitet, kroz programe Olimpijske solidarnosti pruža mogućnost Nacionalnim olimpijskim komitetima da, aplicirajući i sprovodeći veliki broj programa, pomognu razvoj Nacionalnih sportskih saveza, ojačaju strukturu i unaprede znanja trenera i sportista. Tehnički kurs za trenere je izuzetna prilika da se angažovanjem eksperata iz inostranstva, teorijsko i praktično znanje trenera podigne na viši nivo.

Predavanja će se odvijati u sali Hotela “Golubacki Grad” u Golupcu, dok će praktični deo svega usvojenog na predavanju biti sproveden na vodi na reci Dunav ispred Golupca.

Tehničkom kursu za trenere prisustvovaće 26 domaćih trenera, kojima je ovo jedan od uslova za ostvarivanje prava na trenersku licencu.

 

datum: 3. novembar   2014

KALENDAR REGATA JSS  - Takmičarska komisija Jedriličarskog saveza Srbije raspisuje konkurs za kanditaturu regata koje će ući u sastav kalendara za takmičarsku sezonu 2015g.Zainteresovani klubovi trba da pošalju svoje ponude od 04. do 14. 11. 2014g. na obrazcu prijava regata za kalendar JSS, koji mogu da skinu sa sajta saveza. Prijave slati na kancelariju JSS (prijave dostaviti e-mail, preporučenom poštom ili lično). Na osnovu pristiglih prijava će Takmičarska komisija izvršiti rangiranje regata prema pravilnicima JSS, i odrediti koje će regate ući u sastav Prvenstva Srbije. Prijave pristigle posle 14.11.2014g se neće uzeti u razmatranje.

 

datum: 26. oktobar   2014

Halloween regata - U portoroškom zalivu, Slovenija u organizaciji JK Pirat održana je od 25-26. oktobra međunarodna regata za klasu Optimist, koja je okupila 130 takmičara iz sedam zemalja. Iz Srbije su učestvovali takmičari Nađa, Kristina, Alek,Marko, i Matija. Prvog dana održane su 3 trke po umerenoj buri i suncanom vremenu. Drugog dana 2 trke po jakoj buri 10 m/s. Od naših takmičara odlično su jedrili Nađa 20/130, Alek 26/130 i Kristina 32/130 ali i 3. devojčica do 12 godina. REZULTATI

 

datum: 26. oktobar   2014

PRVENSTVO BEOGRADA  - Tradicionalna regata za Mikro klasu i krstaše, koju organizuje AJK Beograd i JSB održaće se 26. oktobra. Ovom regataom završava se takmičarska sezona na beogradskim rekama. Start navigacijske trke planiran je za 12 sati na Savi ispred kluba, prva oznaka je gornji špic ade Međice, druga oznaka je donji špic male ade (ulaz u zimovnik) i cilj u zimovniku. 14 jedrilica sartovalo je ispred Beogradskog sajma i privuklo paznu posetilaca sajma knjiga. Po umerenoj kosavi i prohladnom vremenu stazu od 12 km prva je prosla jedrilica iz JK Sava sa kormilarom Jelenom Vukotic i posadim Vasilijevic i Uskokovic. Veliku paznju privukla je posada iz AJK Beograd sa kormilarom Cikijem i pet malih mornara od 6-9 godina (Una, Vanja, Relja, Vule i Daca), koji su uspesno odjedrili trku. U klasi Krstasi prvo mesto osvojio je kormilar Velizar sa posadom iz Vojne akademije. Jedrilicari su jedrima i odlicnim rostiljem proslavili praznik Beograda i kraj uspešne sezone jedrenja. REZULTATI

 

datum: 12. oktobar   2014

EUROMIKRO KUP  - Tradicionalna regata za Mikro klasu, koju organizuje JK Zemun održana je od 10-12. oktobra na Dunavu kod Lida. Učestvovalo je 14 posada koji su odjedrili 7 trka, koje su se bodovale za prvenstvo Srbije. Prvog dana održano je 3 trke po umerenoj kosavi 5-6 m/s.Drgog dana 4 trke po laganoj košavi 3-5 m/s i sunčanom vremenu. Trećeg dana nije bilo uslova za trke. Pobednik regate a ujedno i prvak srbije je posada sa kormilarom Goranom Stevanovicem.  rezultati     video

 

datum: 5. oktobar   2014

TROFEJ BEOGRADA  - Tradicionalna regata za klasu Optimist u organizaciji beogradskih klubova ove godine je i prvenstvo Beograda. Regata okuplja veliki broj takmicara i polaznika skola jedrenja (66) kojima je ovo i prva regata. Regata ce se ove godine odrzati od 4-5. oktobar u Bezanijskom zimovniku ispred AJK Beograd. Prvog dana odrzane su 3 planirane trke po laganoj kosavi 3 m/s i oblacnom vremenu. Drugog dana odrzane su 2 trke po laganoj kosavi i  suncanom vremenu. Trofej Beograda osvojila je ekipa JK Gemax, dok su prvaci Beograda Nađa Stanikic i Dušan Trbojevic. rezultati   ekipno

 

datum: 1. oktobar   2014

DVOBOJ JEDRENJE  - Mikro klasa Srbije uz pomoć JSB, JK Ada i AJK Beograd, organizuje prvi MATCH RACE SEMINAR u Beogradu, na Savskom jezeru. Seminar će se održati za vikend, u subotu i nedelju 4. i 5. oktobra. Seminar drži Dejan Presen iz Slovenije,  Program kombinuje teoretsku nastavu u učionici i praktičnu, kada će se na 2 mikraća jedriti na Savskom jezeru.

 

datum: 30. septembar   2014

EUROMIKRO KUP  - Regata koja je odlozena zbog poplava u Srbiji odrzace se u novom terminu od 10-12. oktobra na Dunavu ispred Zemuna. Regata se boduje za drzavno prvenstvo.  raspis

 

datum: 28. septembar   2014

PRVENSTVO SRBIJE  - u okviru tradicionalne međunarodne Zemunske regate 26-28 septembra održana je i poslednja regata iz serije regata za prvenstvo Srbije Posle 6 regata i vise od 30 trka prvaci Srbije  su:

470 -        Ana Marković (JK Zemun)

Fin-           Milan Đorđević, (JK Gemax)

Laser -     Nikola Marjanović (JK Gemax)

Radial -    Maja Knežević, (AJK Beograd)

Lase 4.7 - Ivona Kosor (AJK Beograd)

Optimist - Nađa Stanikić (JK Gemax) i Aleksandar Jovanović (AJK Beograd)

 

datum: 28. septembar   2014

PRVENSTVO BEOGRADA  - u okviru tradicionalne međunarodne Zemunske regate 27-28 septembra održano je i prvenstvo Beograda na kome je učestvovalo  oko 50 takmičara iz 5 beogradskih klubova. Održane su 4 trke po umerenom Severozapadu, a prvaci Beograda su:

470 -        Ana Marković (JK Zemun)

Fin-           Srdjan Volarević, (JK Zemun)

Laser -     Nikola Marjanovic (JK Gemax)

Radial -    Maja Knežević, (AJK Beograd)

Lase 4.7 - Ivona Kosor (AJK Beograd)

Optimist - Lena Puletić (JK Gemax) i Aleksandar Jovanovic (AJK Beograd)

 

datum: 28. septembar   2014

ZEMUNSKA REGATA  - Tradicionalna međunarodna regata za olimpijske klase na Dunavu ispred Zemuna od 26-28 septembra u organizaciji JK Zemun okupiće oko 70 jedriličara iz Srbije. Ova regata je ujedno i poslednja regata u seriji regata za seniorsko i juniorsko Prvenstvo Srbije, kao i prvenstvo Beograda za seniorske klase. Prvog dana nije bilo uslova za jedrenje. Drugog dana odrzane su 4 trke po umerenom severozapadu 5-6m/s. Treceg dana nije bilo uslova za jedenje. Poslednjeg dana po lepom vremenu pred velikim brojem posetilaca na Zemunskom klubu proglaseni su pobednici Zemunske regate, Prvenstva Beograda i Srbije. rezultati  slike   video

 

datum: 23. septembar   2014

PRVENSTVO BEOGRADA - za klase Fin, Laser, Radial i Laser4.7 održaće se u okviru Zemunske regate u subotu i nedelju 27-28 septembar. Za klasu Optimist prvenstvo Beogrda je u okviru regate Trofej Beograda 4-5. oktobar na savskom jezeru. za klasu Mikro i krstase prvenstvo je 26. oktobra na Savi. JSB moli sve takmičare da svojim učešćem  na ovim regatama promovišu jedrenje na beogradskim rekama i jezerima.

 

datum: 23. septembar   2014

LASER EVROPA KUP MAĐARSKA - Od 19-21 septembara na Balatonu kod Balatonfüred u Mađarskoj održana je regata iz serije rgata Evropa Kup Laser. Učestvovalo je oko70 laseraša, a Srbiju su predstavljali takmičari Balint Furstner u Laseru i Nikola Banjac u Laser4.7 . Prvog dana lagan promenljiv vetar i 1 jedrenje. Drugog dana odrzane su 3 trke po laganom vetru 3m/s. Treceg dana odrzana je 1 trka po slabom promenljivom vetru 3 m/s.

rezltati    sajt regate

 

datum: 21. septembar   2014

MIKRO KUP GOLUPCA - u organizaciji AJK Beograd od 19-21. septembra na Dunavu kod Golubca održana je regata iz serije regata za prvenstvo Srbije koja je okupila osam brodova i tridesetak takmičara iz pet klubova. Prvog dana odrzane su 4 trke po jakoj kosavi 8-10 m/s. Drugog dana odrzane su 4 trke po umerenoj kosavi 7-8 m/s. Trećeg dana nije bilo uslova za jedrenje. Pobednik regate je kormilar Milos Dobrosavljevic  sa posadom iz JK Ada  Rezultati   slike

 

datum: 21. septembar   2014

JEDRIMO DUNAVOM ZAJEDNO - Oko 30 takmičara, učesnika ove međunarodne regate za klasu optimist, ove godine nije uspelo da pokaže svoju veštinu u nadmetanju sa Dunavom i vetrom, jer jačina vetra nije bila dovoljna da pobedi brzinu toka reke. Podeljeni su pokloni, družilo se i proveo jedan lep vikend na Ada Huji.  slike   video

 

datum: 14. septembar   2014

ŠARLOV KUP  - Tradicionalna regata na  Dunavu kod smederevske tvrđave za klasu MIKRO i Krstase održana je 13 i 14 septembra u organizaciji BK Metalac. Na regati je učestvovalo 6  jedrilica, koje su prvog dana jedrile duzinsku od Grocke do Smedereva (pobedniku je po tradiciji pripalo prase). Drugog dana nije bilo uslova za jedrenje.  Pobednik regate je posada iz JK Pstech sa kormilarem Goranom.      rezultati

 

datum: 14. septembar   2014

BERBANSKI DANI  - Tradicionalna regata na palićkom jezeru održana je 13 i 14 septembra u organizaciji JK Palić, a učešće je uzelo oko 50 takmičara u klasama Fin, Laser, Laser4.7 i Optimist. Prvog dana održane su 2 trke po laganom jugu, dok je 3 trku prekinola jaka kisa i nevreme. Drugog dana po laganom jugu održane su 3 trke. Najbolji su u klasi laser4.7  Nikola Banjac, u Laseru Balint Fustner u Finu  Zakic, a u Optimistu Kristina Boja.      rezultati 

 

datum: 14. septembar   2014

PRVENSTVO HRVATSKE OPTIMIST U12- Split i JK Zenta domaćini su Otvorenog prvenstva Hrvatske za klasu Optimist do 12 godina od 12-14 septembra. Velika flota od 107 takmicara iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije odjedrila je prvog dana dve trke po jugu  čvorova, Iz Srbije ucestvuju optimisti  NK Palilula Stefan Juil i Nikola Mladenovic. Posle dve trke Nikola se nalazi na odlicnom 13 mestuDrugog dana 2 trke po maestralu 6-8 m/s. Treceg dana 1 trka po laganom maestralu. Odlicni plasmani nasih juniora kji su osvojili 5 mesto Stefan I to sa samo 2 boda za vodecim, dok je Nikola na 8 mestu  sajt regate  rezultati

 

datum: 13. septembar   2014

SVETSKO PRVENSTVO - Danas je drugi dan takmicenja i poslednji dan kvalifikacija. Pred izlazak na vodu takmicare je posetio kralj Spanije koji je neko vreme proveo u boat parku i pricao sa takmicarima. Maja Knezevic se pozdravila sa njegovim Visocanstvom, kada je posetio takmicare ENP-a. Inace,  Kralj Felipe VI je jedrio na olimpijskim igrama u Barceloni 1992.  http://youtu.be/YsjU4XhDsZg   slike

 

datum: 10. septembar   2014

SVETSKO PRVENSTVO - Ove godine svetsko prvenstvo u olimpijskim klasama koje okuplja 1250 takmičara iz 84 zemlje održava se u Španiji u gradu Santander od 8-21. septembra, gde će našu zemlju predstavljati po dva takmičara u klasama Laser Standard Dany Stanišić i Luka Tošić, a u Laser Radialu Maja Knežević i Ksenija Joksimović. Ovo je njihov prvi pokušaj da izbore olimpijske norme za našu zemlju.
U klasi Laser Radial 120 takmičarki iz 58 zemalja imaju iste ambicije, a svega 19 nacija će imati olimpijsku normu posle ovog svetskog prvenstva. U klasi Laser Standard 150 takmičara iz 71 zemlje imaju iste planove, a 23 nacije obezbeđuju učesće u Riju.
Cela sportska i jedriličarska javnost kao i Jedrilicarski savez Srbije želi im uspeh na Santander 2014 ISAF SAILING WORLD CHAMPIONSHIPS  sajt regate   
rezutati

 

datum: 4. septembar   2014

BALKANIJADA - Domaćin ovogodišnje balkanijade  od 1-6 septembra je Rumunija i grad Constanta na Crnom moru.  Reprezentacija Srbije učestvuje u 4 klase sa 15 takmičara Optimist-, Nađa, Lena, Ada, Kristina, Alek, Marko, Vuk, Matija. Laser47- Ivona, Nikola, Ana. Radial-Ksenija,  Laser- Nikola, Ivan, Fin Milan i 470-Futo Sedlak. Otvaranje regate je u ponedeljak, a prve trke očekuju se u utorak. Prvog dana održane su 3 trke. Odlicno su startovali Nikola u Laseru 2/12 i Ivona 10/24. Drugi dan jak peomenljiv vetar 10 m/s. i 3 trke. Treceg dana olujni vetar 15 m/s i 3 trke osim za klasu opti koja je imala dve. Cetvrtog dana olujni vetar sprecio je odrzavanje trka. Medalju za Srbiju osvojila je Kristina Boja koja je 3. juniorka u klasi Optimist  sajt regate  rezultati   slike

 

datum: 1. septembar   2014

Santander Emerging Nations Program - Isaf nastavlja svoj program pomoći slabo razvijenim jedriličarskim nacijama da izbore svoje prvo učešće na olimpijskim igrama. Program obuhvata trening takmičara na regatnom polju u Satanderu, Spanija koji je domaćin sveskog prvenstva 2014, prve izborne regate za OI Brazil 2016. Od 2-8. septembra na pripreme su pozvani Maja Knežević u klasi Radial i Dani Stanisic u Laseru, koji ce odma posle toga ucestvovati na svetskom prvenstvu.  vidi

 

datum: 31. avgust   2014

39. KUP ĐERDAPA od 29-31. avgusta odrzana je tradicionalna međunarodna regata na Dunavu u nacionalnom parku Đerdap u organizaciji AJK Beograd koja je okupila  oko 90 takmicara u svim klsama. Dobar vetar, odlicni uslovi, dobra organizacija i internacionalni žiri omogucili su odlicno jedrenje i dobre rezultate. Odjedreno je 8 trka po umerenoj  kosavi koja je duvala sva tri dana. Ova regata je ujedno i prvenstvo Srbije za veterane na kome je pobedio Boris Miladinovic. Pobednici Kupa po klasama su: Milan Djordjevic, Dani Stanisic,  Milica Dukic, Ivona Kosor i Nikola Mladenovic. Ova regata je ujedno i poslednja provera pred Balkansko prvenstvo u Rumuniji  Rezultati  slike

 

datum: 24. avgust   2014

LASER EVROPA KUP SRBUJA - Od 22-24 avgusta na Dunavu kod Donjeg Milanovca održava se regata iz serije rgata Evropa Kup Laser, koja se drugi put održava u Srbiji. Domaćin i organizator AJK Beograd obezbedili su sve uslove za uspesno takmičenje. Ucestvuje preko 30 laserasa iz 6 zemlja. Prvog dana nije bilo uslova za jedrenje. Drugog dana odrzane su 3 trke po umerenoj kosavi 4 m/s. Treceg dana odrzane su 3 trke po jakom gornjaku 8 m/s. Prvaci po klasama su Laser Dani Stanisic, Radial Maja Knezevic i Laser4.7 Ivona Kosor.

rezultati   slike

 

datum: 23. avgust   2014

SVETSKO PRVENSTVO MLADIH - Od 16-24 avgusta u Francuskoj na Atlantiku odrzano je evropsk prvenstvo mladih Laserasa i Radiala koje je okupilo oko 150 takmicara. Srbiju su predstavljali Luka u Standardu i Tara  u Radijalu, koji su postigli ocekivane rezultate. Dobri uslovi za jedrenje  omogucili su 11 lepih trka. Tara je 53/57,  dok je Luka 93/104 .

rezultati

 

datum: 17. avgust   2014

KUP GOLUPCA - Od 15-17 avgusta na Dunavu kod Golubca održana je tradicionalna regata Kup Golupca i Prvenstvo Srbije u organizaciji JK Gemax na kome je učestvovalo  oko 100 takmičara iz 11 klubova. Prvog dana trke su prekinute zbog nedostatka vetra. Drugog dana odjedrene su tri trke po laganom gornjaku 3-4m/s. Treceg dana odrzane su 4 trke po umerenom zapadnjaku 4-6m/s. Pobednici po klasama su: Futo-Sedlak, Mian Djordjevic, Dani Stanisic, Maja Knezevic, Ivona Kosor i Kristina Boja.

rezultati    slike

 

datum: 15. avgust   2014

KAMP NAPREDNIH JEDRILICARA - od 6-15. avgusta u jedrilicarskom centru JSS u Golubcu u organizaciji Ministarstva sporta i JSS odrzan je kamp za mlade perspektivne jedriličare u klasi Optimist i laser 4.7 na kome je oko 40 takmičara usavrsavalo svoja jerilicarska znanja.  Na kampu su uspesno sprovedeni i kondicione i tehničke i teoretske vezbe. Treneri i savezni selektor su zadovoljni napredkom takmičara i očekuju dobre rezultate na predstojećem prvenstvu Srbije i Balkanijadi.

 

datum: 11. avgust   2014

Kup Mon Perin - 9-10 avgusta je u Balama održano Otvoreno prvenstvo Istarske županije za klase optimist, laser 4.7 i laser radial. U klasi optimist učešće je uzelo ukupno 76 takmičara iz pez zemalja, Hrvatske, Italije, Slovenije i Španije, kao i dva takmičara iz Srbije, Stefan i Filip Yuill iz NK Palilula. U dva dana održano je četri trke i Stefan je, u vrlo jakoj konkurenciji, ostvario sjajan rezultat. Ukupno je na trinaestom mestu, a osvojio je sjajno treće mestio u konkurenciji do 12 godina.   slike     rezultatai

 

datum: 27. juli   2014

NOA REGATA - 6. internacionalna regata od 25-27. jula u Alekandropulusu, Grcka okupila je oko 200 takmicara u klasama Opti, Laser i 470. Srbiju predstavljaju jedrilicari iz AJK Beograd Ivona, Ana, Sale, arko, Ogi i Mateja. Prvog dana odrzane su 3 trke po laganom popodnevnom vetru, a dobre plasmane ostvarili su Ivona 6/38 i Marko 31/103. Drugog dana 2 trke. Treceg dana 3 trke po dobrom vetru. Ivona Kosor osvojila je bronzu u klasi Laser 4.7 devojke.

sajt regate     rezultati

 

datum: 27. juli   2014

 Sajam Dunava - od 26-27 jula u okviru turističke manifestacije Sajam Dunava 2014. u Golupcu  održana je jedriličarska regata, na kojoj je učestvovalo osam jedriličara klase optimist iz JK Smederevo i JK Golubac. Održano je ukupno pet trka, a najbolje rezultate su ostvarili Uroš Pavić, Marija Miletić i Marija Đorđević. Turistička manifestacija Sajam Dunava 2014. u Golupcu okupila je rekordan broj učesnika i gostiju iz zemlje i inostranstva, a pored takmičenja u jedrenju, organizovana su sportska nadmetanja u pecanju, odbojci na pesku i plivanju

 

datum: 26. juli   2014

Svetsko prvenstvo klase Mikro   - Berlin je domacin Svetskog prvenstva klase Mikro od 19-26. jula na kojem ucestvuje 58 posada iz 10 zemalja.  Srbiju ipredstavlja  posada JK PSTech Racing, koja nastupa u sastavu Goran Stevanović, Aleksandar Jovanović i  Nikola Marjanović i predvođena trenerom Dejanom Antićem. Prvog dana odrzane su 3 trke po vetru 5-7m/s. Naša posada trenutno se nalazi na 12. mestu. Drugog dana odrzana je duzinska trka do Potsdama. Treceg Dana 3 trke, a nasa posada je na 2 mestu u svojoj kategoriji (17 posada). Poslednja dva dana nije bilo vetra i konacno srebro na svetskom prvenstvu za Srbiju.

sajt regate: http://microworlds-berlin.de/       rezultati

Facebook https://www.facebook.com/groups/microworlds2014/. 

 

datum: 20. juli   2014

PRVENSTVO VOJVODINE   - JK Palić je od 19-20 jula na Palićkom jezeru uspešno organizovao ovogodišnje prvenstvo Vojvodine na kome je učestvovalo preko 50 takmičara u  klasama Optimist i Laser4.7, Fin, 470 i Laser. Prvog dana održane su 4 trke po laganom severozapadu (2-5m/s), dok su drugog dana nije bilo uslova za jedrenje. Prvaci su Balint Firstner u laseru, Ana Markovic u 470, Natalija Pantic u Laser4.7, Istvan Boja u Finu i Kristina Boja u Optimistu.  rezultati 

 

datum: 19. juli   2014

EVROPSKO PRVENSTVO MLADIH - od 12-19 jula Torbole na jezeru Garda u Italiji bio je domacin evropskog prvenstva mladih Laserasa i Radialam koje je okupilo preko 200 takmicara. Srbiju su predstavljali Luka u Standardu i Tara i Ksenija u Radijalu, koji su postigli ocekivane rezultate. Dobri uslovi za jedrenje na Gardi omogucili su 12 lepih trka. Tara je 39/55, Ksenija 49/55, dok je Luka 95/112 i sa jednim 8.mestom nagovestio da moze i bolje.

sajt regate    slike  rezultati

 

datum: 16. juli   2014

KAMP NAPREDNIH JEDRILICARA - od 6-15. avgusta u jedrilicarskom centru JSS u Golubcu odrzace se kamp za mlade perspektivne jedriličare u klasi Optimist i laser 4.7 na kome ce oko 40 takmičara usavrsavati svoja jerilicarska znanja. spisak takmicara

 

datum: 13. juli   2014

PALIĆKA JEDRA- od 12-13. jula na Paliću u organizaciji JK Reful održana je regata ya sve klase, koja je okupila oko 40 takmičara u klasi 470, Fin, Optimist i Laser4.7. Prvog dana vetar je bio odličan 6-8 m/s tako da su odjedrene 4 trke po suncanom vremenu. Drugog dana 2 trke po laganom jugu. Pobednik u klasi Optimist je Vuk Simić dok je u klasi Laser4.7 pobedila Ivona Kosor. u klasi 470 popedila je posada sa kormilarom Mitrovićem. Organizator se potrudio da svim takmičarima i ljubiteljima jedrenja omogući dobro takmičenje i ugodan boravak. rezultati   slike

 

datum: 6. juli   2014

KUP ZEMUNA - U Golubcu je od 4-6 jula u organizaciji JK Zemun održana regata iz serije regata za prvensvo Srbije koja je okupila preko 80 jedriličara iz Srbije. Prvog  dana  po laganom gornjaku održane su 2 trke. Drugog dana jaka kosava na momente i olujna omogućila je 3 trke ali i veliki broj odustajanja i kvarova opreme. Trceg dana lagana košava dovoljna za 1 trku. Pobednici po klsama su: 470-Futo , Fin-Volarević, Laser-Marjanović, Radijal-Knezevic, Laser4.7-Banjac, Optimist-Jovanović. Organizator je odlično organizovao regatu i omogućio svim takmičarima bezbedan i ugodan boravak.. rezultati  SLIKE  video

 

datum: 29. jun   2014

DAN DUNAVA - od 28-29. juna na Dunavu kod Smedereva BK Metalac organizovao je tradicionalnu regatu DAN DUNAVA za juniorske klase OPTIMIST i Laser4.7. Učestvovalo je 4 kluba (Panonija, Metalac, Zemun i Beograd) sa preko 20 takmičara. Prvog dana održana je 1 trka po laganom i nestabilnom jugu. Drugog dana održano je 4 jedrenja po srednjem jugoistoku (3-4 bof). Pobednici po klasama su: Una Dragović (Optimist) i Miljana Zeković (laser4.7). Domaćin je odlično organizovao regatu i omogućio svim takmičarima bezbedan i ugodan boravak.    rezultati    SLIKE

 

datum: 29. jun   2014

MONTENEGRO KUP - od 27-29. juna u Herceg Novom održana je tradicionalna regata za klase Laser i Optimist na kojoj je učestvovalo desetak takmicara  iz Srbije. Prvog dana odrzana je jedna trka po laganom  vetru. Drugog i treceg dana odrzane su po 3 planirane trke po lepom Ostrijalu 4 m/s. Od naših takmičara najuspešniji su Nikola Žunić 5.mesto u Optimistima i Nikola Banjac 6.mesto u Laser 4.7.

rezultati

 

datum: 26. jun   2014

Svi nosimo isti broj - Ministarstvo omladine i sporta pokrenulo je akciju pod nazivom „Svi nosimo isti broj", radi skretanja pažnje javnosti, posebno sportske, na sajt Vlade Republike Srbije http://floodrelief.gov.rs/. Vlada Srbije postavila je ovaj sajt radi informisanja javnosti sa jednog mesta o svim vidovima učešća u sanaciji posledica poplava u Srbiji, najvećih do sada. Pored drugih načina za pružanje novčane pomoći ugroženima u Srbiji - na ovoj stranici Vlade Srbije posebno je promovisan i humanitarni broj 1003 za slanje SMS-ova. U cilјu najbolјe sportske promocije akcije „Svi nosimo isti broj - 1003" Ministarstvo omladine i sporta poziva sve nacionlane granske saveze da se uklјuče u akciju štampanjem majica (elektronski format priprema za štampu je u prilogu) i da obezbede njihovo nošenje pre utakmica i u svim drugim prilikama javnih nastupa sportista.

 

datum: 22. jun   2014

Belocrkvanski Kup - Tradicionalna karnevalska regata na Belocrkvanskom gradskom jezeru okupila je od 21-22. juna preko 40 jedriličara klase Optimist i Laser 4.7. Prvog dana po lepom i suncanom vremenu i odlicnom vetru odjedreno je 4 trka po su i početnici uspešno jedrili. Drugog dana nije bilo uslova za jedrenje ali je zato bilo kupanja u bistrom jezeru. Pobednici po klasama su: OPTIMIST Vuk Simić i LASER4.7 Andjela Pavić. Domaćin se potrudio da svima obezbedi smeštaj i obrok, kao i ugodan boravak.

rezultati     slike       film

 

datum: 22. jun   2014

Kup jedrilicara sa Skvera - Tradicionalna regata u organizaciji JK Jugole Grakalić, Herceg Novi, od 21-22. juna okupila  je 35 takmicara iz 7 klubova iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Iz Srbije su jedrili takmicari iz NK Palilula  u klasi optimist, dok su JK Gemax i JK Zemun imali takmicare u Laser i Laser4.7. Prvog dana regate održane su dve trke po laganom vetru zapadnog smera. Drugi dan regate održane su tri trke, po jugozapadnom vetru jacine 3-4 m/s.

rezultati

 

datum: 15. jun   2014

ZOKIJEVA REGATA - Na tradicionalnoj 16. memorijalnoj Zokijevoj regati ove godine na dva regatna polja (Bezanijski zimonik i reka Dunav kod Lida) učestvovalo je preko 90 takmičara i 60 jedrilica. Pionirska klasa Optimist jedrila je prvog dana 3 trke po laganom severozapadu,   drugog dana jedna trka posle koje je najboljii Alek iz AJK Beograd. Krstaši i klasa Mikro jedrila je prvu i drugu navigacijsku trku rekom dunav u rejonu  Ratnog ostrva, a pobednik je posada sa kormolarem  Poznic iz BK Metalac, dok je u krstasima najbolji brod Imagine sa kormilarem Draganom. Odličnoj organizaciji i bezbednosti regate doprinela je velika pomoć ratne mornarice VS i JSS. rezultati    krstasi    slike     mediji    film

 

datum: 14. jun   2014

EVROPSKO PRVENSTVO U LASERU - Od 7-14 juna 260 laseraša boriće se za naslov prvaka Evrope u Splitu, Hrvatska. Srbiju na ovom prvenstvu prestavljaju u klasi Standard: Dani Stanišić, Nikola Marjanović i Pavle Đorđević, a u klsi Radial: Maja Knežević, Milica Dukić, Jana Bratuša, Ksenija Joksimović i Tara Tošić. Selektor Miroslav Petković zadovoljan je formom naših takmičara i očekuje dobre rezultate. Prvi dan 2 po laganom povetarcu 3 m/s i velikoj vrućini, a od nasih dobro su startovali Tara i Dani. Drugi dan 1 trka i nestabilan povetarac, pogotovu na polju za Radiale, odlican dan za Danija 10.mesto ukupno 55. Treci poslednji kvalifikacijski dan, 2 trke,  lagani nestabilan vetar 6 m/s. Četvrti dan bez vetra i trka. Peti dan slab vetar i 1 trka za zlatne grupe. Poslednji dan kiša i bez vetra.

sajt regate    slike

 

datum: 8. jun   2014

OMLADINSKE IGRE - Od 6-8 juna u Italiji, Ankona odrzane su regionalne igre mladih u više sportova, među kojima je i jedrenje. Srbiju su u klasi Trident prestavljale 2 posade i to devojke Ivona Kosor, Ana Marković i Lena puletić, kao i decaci Luka Marković , Petar Bojović i Lazar Ožegović. Devojke su odlično jedrile i osvojile 1.mesto, dok su dečaci drugi. Trener Dejan  Antić uspešno je pripremio takmičare koji su prvi put jedrili u ovoj klasi.   rezultati

 

datum: 7. jun   2014

Pavla Lukića spust - Tradicionalna dužinska regata u organizaciji JK Pobede održana je 7. juna od 13-5 km reke Save. Ove godine po laganom severoistoku niz brzu Savu je jedrilo dvadesetak optimista iz 5 beogradska kluba (Pobeda, AJK, Palilula, Gemax i Zemun). Pobednik regate je Dusan iz JK Zemun. Svi takmičari su nagrađeni diplomama.   rezultati

 

datum: 4. jun   2014

JEDRA BEOGRADA -  Odlaze se spust Jedra Beograda (8. jun). Po preporuci Kapetanije Beograd, zbog velikog broja ukotvljenih barzi kao i zbog jedne potopljene barze, koje se nalaze na trasi predvidjenog spusta, kao i zbog prevelike brzine i jacine Dunava, a zbog ugrozene sigurnosti takmicara, organizator otkazuje takmicenje.

 

datum: 3. jun   2014

TESTIRANJE SPORTISTA -  obavezna testiranja i lekarski pregled za stipendiste JSS, zakazani su za 23.07. JULI u 8h. Sa sobom poneti sportsku opremu za suvi trening. Svi sportisti su dužni da Obaveste Kancalariju da su upoznati sa termionom testiranja i l. pregleda.

 

datum: 1. jun   2014

Traunsee Woche regata, 29-31. maj Tradicionalna nedelja jedrenja, koja se održava po 14. put na jezeru Traunsee u Austriji i ove godine privukla je veliki broj takmičara iz cele Evrope. Takmičenja su se održala u 9 klasa plus otvorena po hendikep  sistemu u kojoj je ucesvovala i posada iz Srbije u klasi Mokro. Vreme ovaj put nije išlo na ruku takmičarima pa je uz puno kiše i malo vetra organizatorima bilo teško da izvuku 3 trke po promenljivom, uglavnom slabom vetru. Nasa posada u sastavu Goran Stevanović, Milica Dukić  i Nikola Marjanović odlicno je jedrila i pobedila u svojoj grupi. Na ovoj izuzetno dobro organizovanoj regati učestvovali su i foiling katamarani u klasi GC32 i  Tom Slingsby, višestruki osvajač olimpijskih, svetskih medalja i pobednika poslednjeg Americas Cup-a. rezultati   sajt regate

 

datum: 27. maj   2014

PRIKUPLJANJE POMOCI - Na predstojećoj regati "JEDRA BEOGRADA", koja se održava 8 juna u Beogradu na Dunavu, organizator NK Palilula na inicijativu MOS i JSS  sprovešće akciju prikupljanja pomoći za postradale u Poplavama. Delegirane sudije za tu regatu odrećiće se dnevnica u korist postradalih.

 

datum: 19 maj   2014

APEL MOS - Кабинет министра омладине и спорта покренуо је иницијативу да се сви запослени у спортским и омладинским организацијама, стипендисти и носиоци националних признања, у укупном систему – делатности Министарства, одрекну једне дневнице, односно пропoрционалног дела стипендије или признања - у корист пострадалих и за санирање штета од поплаве. 
На иницијативу министра омладине и спорта, господина Вање Удовичића, преко амбасада и на личне адресе спрских спортиста у расејању упућен је апел да, у оквиру својих могућности, помогну пострадалима у поплавама.
Министарство омладине и спорта овом приликом захваљује свим запосленима Министарства, спортским огранизацијама, канцеларијама за младе, удружењима младих и за младе, спортским стипендистима и Фонду за младе таленте на тренутној реакцији на апел Министарства, а посебно онима који су ставили на располгање средства, неопходне логистичке информације, смештајне капацитете и људске снаге. 
Највише захваљујемо појединцима на личном учешћу у тимовима за помоћ у спасавању, прихвату становништва и одбрану од поплава. Националним гранским савезима захваљујемо на већ донетим одлукама о уплатама на нивоу савеза на наменске рачуне Владе Републике Србије за помоћ пострадалима од поплава.
Спортисти и млади су и овог пута први показали да је помоћ друштву у најтежим околностима она спона која нас најбоље карактерише и одређује као народ.

рачун: 840-3546721-89
прималац: Министарствo финансија-Управа за трезор
сврха уплате: „Влада РС – отклањање последица ванредних околности-поплаве“

 

SMS na 1003 (donirate 100 din za pomoc)

 

PAYPAL

 

datum: 17 maj   2014

APEL JSS - JSS apeluje na angažovanje свих jedriličarskih klubova da svojim znanjem i opremom aktivno pomognu pri spasavanju, kao i otklanjanju posledica od elementarnih nepogoda izazvanih poplavama.

JSS se ujedno zahvaljuje svim jedriličarima koji su se među prvima prključili specijalnim timovima za spasavanje ugrozenih u poplavljenim oblastima.

 

datum: 17 maj   2014

ZOKIJEVA REGATE - Zbog vanrednog stanja koje je  izazvano obilnim padavinama i izlivanjem reka, a na zahtev recne policije otkazuje se tradicionalna 16. memorijalna Zokijeva regata na kojoj ucestvuju sve klase jedrilica na dva regatna polja (Savska i  Dunav) Regata je planirana za 24-25, maj. Novi termin odrzavanja regate organizacioni odbor dostavice blagovremeno.

 

datum: 15 maj   2014

PREPORUKA Министарство омладине и спорта - Влада Републике Србије прогласила је ванредну ситуацију на територији Републике Србије због опасности од поплава. Ова одлука је донета на предлог Републичког штаба за ванредне ситуације, у циљу подизања капацитета ангажовања свих субјеката заштите и спасавања, као и отклањања последица од елементарних непогода изазваних поплавама.

Министарство омладине и спорта препоручује свим спортским организацијама да у циљу спровођења ове одлуке одложе сва спортска такмичења до престанка важења ванредног стања.

 

datum: 14 maj   2014

EURO MIKRO KUP - Tradicionalna međunarodna dunavska regata za klasu MICRO u organizaciji JK Zemun održaće se od 16-18 maja na Dunavu ispred Lida. Na prvoj ovogodišnju regatu za klasu Micro koja se boduje za prvenstvo Sbije očekuje se 15 posada iz Srbije i Poljske. Zbog vanrednog stanja koje je  izazvano obilnim padavinama, a na zahtev recne policije otkazuje se Regata EURO MIKRO KUP. Dodatne informacije kod organizatora JK Zemun.

sajt klase mikro

 

datum: 11 maj   2014

SEEOOC - od 9-11. maja na Palićkom jezeru održana je tradicionalna internacionalna regata Kup jugoistočne evrope za klasu Optimist koja je okupila oko 70 takmičara iz 4 zemalje (Češka, Slovačka, Mađarska,  Sbija). Regatu koja se boduje za prvenstvo Srbije  organizuje JSS, JK Palic uz pokroviteljstvo Ministarstva sporta i omladine Srbije. Prvog dana nije bilo uslova za jedenje. Drugog dana jak severac 8-10 m/s omogućio je 4 kvalitetne trke. Trećeg dana lagan promenljiv vetar nije omogućio održavanje trka. Pobednik regate je Csenge Veenstra iz Mađarske, ispred Lene Puletić i Marka Petkovića. Ekipni pobednik je NK Palilula.  sajt regate   rezultat

 

datum: 10 maj   2014

Novinarska Regata- U subotu 10. maja povodom 80 godina aktivnog klubskog jedrenja u Srbiji, a u cilju da ovaj fascinantni sport promovišemo i približimo mnogima koji bi u tome mogli da pronađu zadovoljstvo, Mikro klasa i JK Gemax  organizuju "Novinarsku Regatu" .  Kao članovi posada, koji će aktivno učestvovati u jedrenju, očekuju se novinari iz više medijskih kuća, sa ciljem da medijima prezentujemo naš sport. Na navigacijskoj regati duž reke Save učestvovalo je oko 30 novinara i jedriličara, a pobednik je RTV Vojvodina ispred RTS.  sajt klase mikro

 

datum: 4 maj   2014

PRVOMAJSKA REGATA  - oko 100 takmičara učestvovalo je na tradicionalnoj prvomajskoj regati na Paliću, koja je ujedo i prva regata u seriji regata za prvenstvo srbije. Najbrojniji su bili takmičari klase optimist kojih je bilo preko 50. Pvog dana nije bilo uslova za jedrenje. Drugog dana vetar je bio promenljiv ali lagan pa je većina takmičara odjedrila 3 planirane trke. Poslednjg dana odjedrene su 2 trke po srednjem promenljivom vetru 4 m/s. Pobednici po klasama su; 470-Vjekoslav Futo, Fin-Đorđevič Milan, Laser-Dani Stanisic, Radial-Milica Dukić, Lase4.7-Ivona Kosor , Optimist-Stanikic Nađa.    rezultat

 

datum: 27 april   2014

REFUL KUP - od 26-27. aprila na Paliću u organizaciji JK Reful održan je prvi KUP ovog kluba, regata koja je okupila oko 70 takmičara u klasama 470, Laser, Optimist i Laser4.7. Novi klub, nova lokacija i nova regata povećali su sportski sadržaj na Paliću. Prvog dana Vetar je bio istocni 5m/s pa je većina mladih takmičara uspešno završila 4 trke Drugog dana vetar je pojacao na 8 m/s. Pobednici u klasama: 470 posada Futo-Sedlak, Optimist je Kristina Boja, Laser Ivan Knezevic,  Laser4.7 Ivona Kosor. Organizator se potrudio da svim takmičarima i ljubiteljima jedrenja omogući dobro takmičenje i ugodan boravak. rezultati    mediji

 

datum: 27 april   2014

LASER EVROPA KUP ITALIJA- od 24-27. aprila odrzan je u Italiji na jezeru Garda, najbrojniji Laser Evropa kup sa oko 600 takmicara na kome je ucestvovao i nas prestavnik Nikola Banjac u klasi Laser 4,7. Prvog dana nije bilo uslova za jedrenje.  Drugog dana odlicni uslovi i 3 lepe trke. treceg dana 2 uspesne trke odlicnom vetru. Poslednjeg dana 2 trke.

sajt regate    rezultati

 

datum: 26 april   2014

SVETSKI KUP FRANCUSKA  - preko 1000 jedriličara iz 60 zemalja sveta nastupa od 19 do 26. aprila na regati Svetskog kupa u francuskom Hyeresu. Medu njima su i Dani Stanišić u klasi Laser, Maja Knezevic  i Ksenija Joksimovic u Radialu. Prvog dana odrzane su 3 trke po srednjem vetru 5-7 m/s i lepom vremenu. Drugi dan  2 trke (zavrsene kvalifikacije), isti uslovi. Treci, cetvrti i peti dan 2 trke po grupama vetar 5-6 m/s promenljiv. 

sajt regate         rezultati

 

datum: 20 april   2014

Juniorsko prvenstvo Engleske - od 14-18.april u Vejmontu održan je RYA Youth National Championships na kome je učestvovao i nas takmičar Luka Tošić u klasi Radial. U dobrim uslovima za jedrenje 105 takmičara odjedrilo je 11 trka od 14 planiranih. Naš Luka odlično je jedrio i u finale ušao kao drugi da bi na kraju zauzeo sjajno 11 mesto.

Sajt regate      rezultati

 

datum: 20 april   2014

EASTER REGATA - 18-20.april Tradicionalna uskrsna regata JK Pirat iz Portoroža za Optimiste okupila je ove godine oko 450 optimista iz cele evrope. Ove godine učestvovalo je  18 optimista iz Srbije (Palilula, Gemax, Palić, Vojvodina i AJK). Prvog dana odrzale su se 3 trke po laganom vetru. Drugog dana vetra je bilo za 2 trke dok treceg dana nije bilo trka. Najbolje plasirani optimsi iz Srbije je Kristina na 174 mestu.

Sajt regate      rezultati

 

datum: 20. april   2014

27. Izola Spring Cup - Od 17-21. aprila u Izoli se održava tradicionalna međunarodna regata za Lasere i 470 koja je okupila oko 100 jedriličara među kojima je bilo i 3 takmičara iz Srbije (Milica, Neven i Nikola). Prvog dana odrzane su 3 trke po laganom vetru i lepom vremenu. Drugog dana odrzana je 1 trka po promenljivom vetru. Treceg dana nije bilo jedrenja. Dobar plasman ostvarila je Milica sa 11 mestom u klasi Radial.

 Sajt regate     rezultati

 

datum: 20. april   2014

USKRŠNJA REGATA  - Od19-20. aprila JK Vojvodina  uspešno je organizova tradicionalnu uskršnjun regatu na Dunavcu ispred kluba u Novom Sadu za najmlađe jedriličare klase Optimist. Oko 30 optimista mahom kadeti do 12 godina iz 5 kluba (Zemun, AJK, Palilula, Reful i Vojvodina) odjedrili su 5 trka u dva dana po laganom vetru. Prvog dana odrzane su 3 trke po laganom vetru i lepom vremenu. Drugog dana odrzane su 2 trke po laganom promenljivom vetru. Pobednik regate je Stefan iz Palilule. Organizacija je bila odlična a domaćin se pobrinuo da se svi gosti osećaju ugodno. rezultati    slike

 

datum: 14. april   2014

OPTI TIM SRBIJA - Mladi jedriličari Srbije u klasi Optimist nalaze se na pripremama u Portorožu gde će od 18-20 učestvovati na velikoj prolećnoj regati "Easter regatta 2014", koja okuplja veliki broj takmičara iz Evrope. Pripreme i regatu mozete pratiti na web kamerama   sajt regate http://easterregatta.com/

 

datum: 13. april   2014

COCINA REGATA - Tradicionalna prolećna regata u organizaciji AJK Beograd, održana je od 12-13. aprila u zalivu bežanijski zimovnik ispred kluba. Regata je raspisana za klase: Laser 4.7 i Optimist i okupila je oko 40 jedriličara iz 5 klubova. Regatno polje pruža bezbedno i doro jedrenje pogotovu za klasu Optimist što se pokazalo prvog dana kada su odrzane 3 dobre trke iako je vetar bio lagan i promenljiv. Drugog dana odrzane su dve trke po laganom vetru i lepom vremenu. Pobednici su Ana Ignjatijevic u Laseru4.7 i Ognjen Markovic u Optimistu.  rezultati   slike

datum: 9. april   2014

Santander Emerging Nations Program - Isaf nastavlja svoj program pomoći slabo razvijenim jedriličarskim nacijama da izbore svoje prvo učešće na olimpijskim igrama. Program obuhvata trening takmičara i test regatu u Satanderu, Spanija koji je domaćin sveskog prvenstva 2014, prve izborne regate za OI Brazil 2016. Od 9-16. aprila na pripreme je pozvan Dani Stanisic u klasi Laser. Ovo je prilika da Dani posle osvajanja Evropa kupa u Sloveniji podign formu pred nastup na svetskom kupu u Francuskoj.

 

datum: 8. april   2014

JEDRILICARSKI kamp  - JK Reful organizuje kamp za klasu Laser 4.7 na Palickom Jezeru. Pocetak kampa je 27 april a zavrsetak 30 aprila uoci Prvomajske regate . Ucesnici kampa ce biti smesteni u sokolskom domu . Kamp ce voditi Milica Dukic.
Dodatne informacije mozete dobiti na telefon 063/512-775

 

datum: 6. april   2014

LASER EVROPA KUP SLOVENIJA - Od 4-6. aprila u Kopru, Slovenija održana je prva ovogodišnja regata serije regata Laser evropa kup, koja je okupla preko 200 takmičara iz 10 zemalja Evrope. Na regati  učestvuju i takmičari iz Srbije, Maja, Jana, Ivona, Ana, Dani, Sale Nikola i Kosta. Najveci broj laserasa prijavo se u klasi Lase4.7 (117), Radial (63) i Standard (22). Prvog dana održana je jedna trka (za lasere 2trke) po slabom i promenljivom vetru. Drugog dana nije bilo vetra. Trećeg dana 1 trka po slabom vetru. Dani je sjajno jedrio i osvojio prvo mesto postigavsi time veliki uspeh za srpsko jedenje. Dobro je jedrila i Maja koja je generalno 15 ali 3 devojka.

rezultati     slike

sajt regate http://www.cleanport.si/europacup/index.html

 

datum: 6. april   2014

Međunarodni dan sporta 6. april - Generalna Skupština Ujedinjenih anacija je 23. avgusta 2013. godine usvojila rezoluciju, kojom je 6. april ustanovlјen kao Međunarodni dan sporta. Rezolucija je usvojena na zajedničku inicijativu srpskog predsedavanja Generalnom skupštinom UN i Međunarodnog olimpijskog komiteta. Potpisivanju je prisustvovao predsednik MOK-a Žak Rog, a u ime svih sportista Sveta državama članicama UN se obratio Novak Đoković.

SAVSKA REGATA - AJK Beograd, Mikro klasa i beogradski skiperi obeležili su svetski dan sporta navigacionom regatom od novog mosta preko ade, pa oko ade Međice sa ciljem u bežanijskom zimovniku. Na regati je učestvovalo oko 50 takmičara i 15 krstaša, koji su zahvaljujući odličnom vetru uspešno projedrili Savom. Pored gosta iz Francuske dobro jedrenje pokazali su i pitomci Vojne akademije koji se na Akademskom Jedriličarkom Klubu  Beograd intezivno pripremaju za kadetsko prvenstvo u Italiji. Pobednik regate je posada iz kluba Ada sa kormilarom Vasketom slike

 

datum: 6. april   2014

OTVORENO PRVENSTVO VOJVODINE ZA KLASE: FWS, SWS - regata se odlaže za naredni vikend (11-14 april) jer nije bilo uslova za jedrenje
 

datum: 27. mart   2014

trening i trening regatA - JSS organizuje odlazak optimista na trening i trening regatu ( Velikonočna regata) u Portorožu. Planirani trening je u vreme malog raspusta, pred Uskrs i iziskuje tri dana odsustva iz škole, u trajanju od 13.04. - 20.04.2014 godine.
Planirani broj takmičara koji mogu uzeti učešče u treningu je 8 optimista. U slučaju više prijavljenih koji premašuje ovaj broj, prednost će imati reprezentativci, odnosno plasman na rang listi. Treninge će voditi isti trener kao i za zimske pripreme, gosp. Dragan Gašić.
Transport i logistiku bi organizovao JSS (transport takmičara i jedrilica), a troškove boravka i ishrane i jednog dela za trenera snosili bi sami učesnici treninga odnosno klubovi.
 

datum: 22. mart   2014

Santander Emerging Nations Program - Isaf nastavlja svoj program pomoći slabo razvijenim jedriličarskim nacijama da izbore svoje prvo učešće na olimpijskim igrama. Program obuhvata trening takmičara i test regatu u Satanderu, Spanija koji je domaćin sveskog prvenstva 2014, prve izborne regate za OI Brazil 2016. Od 19-28. marta na pripreme je pozvana Maja Knežević u klasi Radial. Uslovi za trening i smeštaj su odlični. Program je obuhvatao kondicioni trening, trening na vodi, analiza treniga uz video zapis, tumačenje regatnih pravila, taktika i strategija.
 

datum: 17. mart   2014

Athens Eurolymp Week - Od 14-20. marta  u Atini se održava tradicionalna regata za olimpijske klase koja okupila oko 200 takmicara iz regiona. Iz Srbije u klasama Laser i Radial učestvuju mladi reprezentativci Ksenija, Nikola, Pavle i Dani predvođeni saveznim selektorom. Prvog dana održane su dve trke po laganom vetru i lepom vremenu. Posle 4 dana i 8 trka Dani se kvalifikovao u prvih 10 odnosno za trku za medalje. Odlicnim jedrenjem poslednjeg dana u trci za medalje Dani je konacno zauzeo odlicno 6 mesto od 50 laserasa.  rezultati    sajt regate

 

datum: 9. mart   2014

18. PROLEĆNA  REGATA - Od 7-9. marta  u Piranskom zalivu održana je tradicionalna prolećna regata za klasu optimist koja okupila oko 130 optimista iz regiona. Iz Srbije su učestvovali mladi reprezentativci Nađa, Kristina, Alek, Marko i Aca predvođeni saveznim selektorom. Prvog dana održane su tri trke po odličnom vetru i lepom vremenu. Drugog dana odjerdene su 3 trke po jakoj buri. Trećeg dana dve trke po laganom vetru. Većina naših takmičara plasirala se u prvoj trećini, a najbolji je Marko na 40 mestu. rezultati     slike 1

 

datum: 3. mart   2014

MEMORIJAL ZLATANA PEČENKOVIĆA - JK Vega iz Pule organizovao  je 1-2. marta  tradicionalnu regatu za klase Optimist, Laser4.7 i Radial na kojoj su učestvovali takmičari iz Gemax i AJK . Prvog dana zbog jakog juga nije bilo trka dok su drugog dana jedrene 4 trke.

rezultati

 

datum: 19. januar   2014

MONACO OPTIMIST TEAM RACE - Takmičari NK Palilula u klasi Optimist u periodu od 17-19. januara učestvovali su u Monte karlu na tradicionalnoj regati "Monaco optimist team race" u organizaciji Yacht Club de Monaco . Na ovom ekipnom takmicenju ucestvovalo je 12 timova iz 9 zemalja (48 takmicara), a tim NK Palilula je jedrio u sastavu: Žunić Lena , Mladenović Olga , Šarenac Luka , Šarenac Matija  i trener Nenad Jovanović.   Sajt regate

 

datum: 14. januar   2014

ZIMSKE PRIPREME -JSS organizovao  je petodnevne (12-17. januar) zimske pripreme u Portorožu za napredne jedriličare u klasama Optimist i Laser. Petnestak takmičara predvođeni  saveznim selektorom treniraće pod stručnim nadzorom internacionalnog trenera Gašića i Stanišića. Pripreme su obuhvatale svakodnevno jedrenje, video analizu  treninga i teoriju tehnike i strategije regatnog jedrenja.

 

datum: 13. januar   2014

SKUPŠTINA JSB - Redovna sednica Skupštine Jedriličarskog saveza Beograda održaće se u četvrtak 23.januara sa početkom u 18.00 u prostorijama JK Gemax , Bežanijski Zimovnik 1a , 11070 Novi Beograd

 

1.redovna sednica UO JSB održaće se  u četvrtak 23.janura sa početkom u 17.00 u prostorijama JK Gemax

 

 

 

___________________________________________________

arhiva: 2013   2012    2011

Linkovi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

windfinder

 

wihnguru

 

 

JEDRILIČARSKI SAVEZ SRBIJE

www.sailing.org.rs